Mit is kell tudni a Somló-hegyről?

A Bakony nyugati végénél, a Kisalföld DK-i sarkában magasodik a Somló impozáns, szultáni sátorra emlékeztető,432 m-es, magányos tömege. Veszprém megyébe nyugat felől érkezve már messziről magára irányítja figyelmünket. Kedvelt túrázóhely, Ajkától 13 km, Devecsertől 6 km távolságra fekszik. Körülötte ősi falvak: Doba, Oroszi, Borszörcsök, Somlóvásárhely, Somlójenő, Tüskevár (egykori Nagyjenő), Iszkáz, Somlóvecse és Somlószőlős. Történelmük, kultúrájuk, jólétük szorosan összefonódott a hegyen épült vár múltjával, lakóinak pedig ősi foglalkozása, kenyere a Somló hegyi szőlők művelése. Az utóbbi időben létesített számos borút, felújított pince, borkóstoló csalogat a helyi nedük megismerésére.

A Somló kitűnő borát termő szőlőskertek természetesen nem a bazalton települtek, hanem a málladékából képződő talajjal borított hegyoldalon. Az ásványos összetételében változatos (földpát, olivin, augit, magnetit stb.) bazalt mállásából kiváló termőtalaj képződik, amely a szőlők nagyszerű fejlődéséhez illetve borai kitűnő minőségéhez, zamatához nagyban hozzájárul.

somlóhegy utcái

A bányászat által érintetlenül hagyott hegy különleges táji adottságokkal rendelkezik. Intenzíven művelt szőlőkkel díszített lejtőivel, föléjük emelkedő, erdővel borított, meredek bazalttornyos oldalával a Balaton-felvidéki mediterrán tájat idézi. A Somló kiemelkedő turisztikai célpont, amely várromja, hírneves bora, vendégváró pincéi, valamint kilátótornya miatt vonzó üdülőknek, kirándulóknak, gyalogtúrázóknak egyaránt. A természetvédelmi oltalmat jelentő „tájvédelmi körzet” rangot csak hosszú vajúdás után, 1993-ban nyerte el az 585 hektáros terület. A helybeli gazdák s a természetvédelem törekvései egybevágnak: a hegyközségi hagyományokat tartva kell megőrizni a szőlőhegy gazdálkodási, tájképi és építészeti értékeit.

A hegy éghajlata kellemes, mérsékelten hűvös, de már a mérsékelten meleg övezet határán. A fekete bazalt a nappal elnyelt hősugarakat a napsütés megszűnte után, főleg éjjel, nagyjából egyenletesen kisugározza. A szőlőket így jóformán állandóan meleg veszi körül, ami a fürtök fejlődésére, majd a szemek érésére roppant kedvezően hat.

A somlói bor

somlóhegy borai

Hazánk legkisebb borvidéke a Somlói Borvidék 1998-ban egészült ki a Somló „két kisöccsével” a Ság heggyel és a Kissomlyóval.

A 279 méter magas Sághegy és 220 méter magas Kissomlyó a Balaton-felvidék tanhegyeinek láncolatába illeszkedő egykori tűzhányók, a Marcal és a Rába által körülhatárolt Kisalföldön helyezkednek el. A földtörténeti eseményeknek köszönhetően létrejött jellegzetes növény és állatvilág önálló természeti egységet alkot.

A Somló, a Sághegy és a Kissomyló borai az 1800-as években világklasszisként voltak számon tartva és nagy rajongótáborral rendelkeztek Európa-szerte. A filoxéravészt megelőzően a bor hírneve a tokajiéval vetekedett és uralkodóházak előkelőségei hódoltak a különleges ital élvezetének. A bor a körülötte szövődő legendákat a gyógyhatásának köszönhette, amit számos történelmi példa is igazol.

„Más a helyzet a somlaival. Már a neve körül sok a fogalomzavar: ejtik „somlainak”, aztán „somlyói”-nak, de mindez csak suta beszédhiba. Becsületes neve „somlói”, s mint a nagynevű, kihaló családok, ez a bor is megköveteli, hogy nevét helyesen és tisztességesen ejtsük. Ez a magyar borok fejedelme. Kis területen termelik, s már nem sokáig: fáradt bor, lassan kivész a szőlőkből ez a fajta. Illata olyan, mint a fehér burgundié, de annál is nemesebb. Van egy fajta somlói, „Arany tűz” a neve, s pontosan olyan: tűz és arany keveréke. Ez a bor rábeszél. Ezt mondja: „Élj”. Ezt az egyetlen szót mondja, de olyan következetes erővel, mint a latin versek a nagy tanulságokat. Mit szívott össze ez a bor a napsütésben, évszázados illatokban!”Márai Sándor, Magyar borok, 1941

A borvidék legnagyobb területét kitevő somlói ültetvények borai mellett érdemes nagyobb figyelmet szentelni az elfeledett két „kis öcsnek” is. Általánosan elfogadott tény, ugyanis, hogy a Sághegyen készült bor az annyira kedvelt a minerális jelleget még a Somlóinál is markánsabban jeleníti meg. A Kissomlyón ugyanakkor a harmonikusabb, lágyabb és egységesebb zamatok az uralkodóak. Az irodalmi dicséreteknek és egy maroknyi elkötelezett borász tiszteletreméltó törekvéseinek köszönhetően a terület legendás borai ma lassan újra élednek és elnyerik régi hírnevüket.

A furmint, a hárslevelű, az olaszrizling és a juhfark a legelterjedtebb fajták. Mind a somlói, mind a Kissomlyó-Sághegyi körzetre jellemző az ültetvények elaprózodottsága. A somlói borok testesek, tüzesek, kemény karakterűek, sokan hazánk legfinomabb fehérborainak tartják őket. A mikroelemekben gazdag vulkáni talajoknak és az oxidatív érlelésnek fontos szerepe van a jellegzetes "somlói íz" kialakításában.

A Somló, a Sághegy és a Kissomyló borai az 1800-as években világklasszisként voltak számon tartva és nagy rajongótáborral rendelkeztek Európa-szerte. A filoxéravészt megelőzően a bor hírneve a tokajiéval vetekedett és uralkodóházak előkelőségei hódoltak a különleges ital élvezetének. A bor a körülötte szövődő legendákat a gyógyhatásának köszönhette, amit számos történelmi példa is igazol.

somlóhegy borai

A Somló látnivalói és települései

A Somló hegy borainak, turistaútjainak, a geológiai, növény- és állattani látnivalóit bemutató Kitaibel Tanösvénynek, a történelmi és népi építészeti emlékeinek köszönhetően mind a természetbúvároknak, mind a turistáknak és a borbarátoknak kedvelt utazási célpontja. Mindezekhez hozzájárul az is, hogy a hegyet vasúttal vagy a 8-as főúton távolsági autóbusszal a gyalogos turisták is könnyen felkereshetik. Tovabbi informació:
http://www.somloiborvidek.hu/index.php/a-borvidekrl/a-somlo-latnivaloi
http://somloiborut.hu/latnivalok/

somlóhegy borai

Látnivalók:

 • Taposó-kút
 • Szent Margit-kápolna
 • 250 éves védett hárs
 • Szent István-kilátó
 • Somló XIV. századi, gótikus várának romjai
 • Noszlopi-pince
 • Szent Márton kápolna
 • Szent Márton-kút
 • népi présház
 • Szent Ilona-kápolna
 • Sédfő-forrás
 • http://www.somlokilato.hu/kepekben.htm

  Programlehetőségek a Somló-hegy környékén:

 • Programlehetőségek a Somló-hegy környékén
 • Herend porcelánmúzeum kb. 30 km
 • Balatonpart kb. 40 km
 • Ajka bányamúzem kb. 20 km
 • Sümegi vár kb. 25 km
 • Tapolca tavasbarlang kb. 30 km
 • Pápa élmányfürdő kb. 20 km
 • Sárvári termálfürdő kb. 20 km
 • DOBA- kastélypark
 • SOMLÓJENŐ- vízimalom
 • SOMLÓSZŐLŐS- Zichy-kastély
 • SOMLÓVÁSÁRHELY- római katolikus templom